Pieczony indyczy udziec

Pieczony udziec indyczy

Pieczony indyczy udziec

Mięso mięciutkie, polane sosem i podane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką stanowi ciekawe i smaczne danie obiadowe.

 

  • Składniki:
  • 1 udziec indyczy o wadze ok. 1 kg
  • 1 cebula
  • garść suszonych śliwek lub śliwek wędzonych
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • po szczypcie: majeranku , oregano, pieprzu ziołowego
  • troszeczkę peperoncino (chili w płatkach), a jeżeli nie macie to może być w proszku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:
Mięso oczyścić z kości i ścięgien. Umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do miski. Skropić olejem, posolić, posypać mielonym pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym dość obficie. Udziec owinąć nicią bawełnianą tak by tworzył 1 zwarty kawałek. Skropić octem balsamicznym, mięso wymieszać w marynacie, a potem przykryć miskę folią. Odstawić ją na noc do lodówki.

 

Cebulę obrać i drobno posiekać. Śliwki pokroić na małe kawałeczki. Na głębokiej patelni z olejem zeszklić cebulę i dodać do niej śliwki. Dodać do tego majeranek roztarty w dłoni, oregano, peperoncino i całość podprażyć. Wlać do patelni ok. 150 ml wody i włożyć zamarynowany udziec indyczy. Wlać z miski na patelnię resztę marynaty z miski. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok. 50 minut. Mięso przestudzić, wyjąć z niego nici, pokroić na porcje lub plastry. Polać utworzonym w czasie pieczenia sosem. Podawać z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem wg uznania. Oczywiście do tego wskazana ulubiona surówka.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx