Domowe gołąbki z kapusty

Domowe gołąbki

Domowe gołąbki z kapusty

Każdy lubi gołąbki, a te domowe w sosie pomidorowym sporządzone wg przepisu babci to sprawdzona i wielokrotnie wykonywana potrawa w moim domu. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
  • 1/2 kg mięsa mielonego dowolnego wg uznania (ja biorę wieprzowo-wołowe)
  • 1 torebka ryżu ugotowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • koncentrat pomidorowy wg przepisu na blogu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczyptę przypraw w proszku:  gorczycy, kolendry, papryki słodkiej, tymianku, chili – wg uznania

 

Wykonanie:
Kapustę umyć, sparzyć we wrzącej wodzie, oddzielić każdy liść osobno. Wyciąć z liści grube włókna. Mięso mielone posolić, dodać majeranek i pieprz oraz pozostałe zioła wg uznania. Dodać do niego zeszkloną na oleju, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Ugotować ryż i też go dodać do mięsa. Całość dobrze wymieszać.

 

Gotowy farsz mięsno-ryżowy włożyć na środek każdego liścia i ściśle zawinąć w rulon. Przygotować brytfannę lub garnek z szerokim dnem. Na dno nałożyć liście kapusty, na to układać ściśle jedną przy drugiej roladkę – gołąbka tak by miejsce zawinięcia gołąbka było pod jego spodem . Na wierzch też nałożyć na całej powierzchni gołąbków liście kapusty. Całość zalać koncentratem pomidorowym rozmąconym w wodzie w takiej ilości by 3/4 wysokości gołąbków była przykryta. Gołąbki gotować do miękkości na wolnym ogniu. W miarę ubytku bulionu pomidorowego należy go uzupełniać przegotowaną wodą.

 
Miękkie gołąbki wyciągamy na półmisek a z pozostałego bulionu pomidorowego robimy sos. 1 łyżkę mąki rozmieszamy z pół kubka śmietany i 1/4 kubka koncentratu pomidorowego. Chwilę gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać majeranek roztarty w dłoniach lub natkę pietruszki drobno pokrojoną. Polewamy sosem gołąbki. Ja dodatkowo podaję je z ziemniakami jako danie obiadowe, lub z pieczywem na ciepłą kolację.

 

Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx