Placek mocno cytrynowy
Za oknem plucha, więc proponuję na poprawienie nastroju placek w którego składzie jest mnóstwo soku i skórki z cytryn. Kwaskowy z kołderką lukru cytrynowego i posypką czekoladowo-cukierkową.
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru kryształ
- 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 3 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- Do ozdoby:
- tarta czekolada, posypka czekoladowa i cukierkowa wg uznania
Wykonanie:
Ciasto:
W misce utrzeć masło na puch. W drugiej mniejszej misce ubić całe jajka z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć ręcznikiem papierowym, zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok (musi być ok. 1/4 szklanki soku).
Do utartego masła dodać ubite jaja z cukrami i dalej ubijając dodawać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do dobrze ubitej masy dolać sok i skórkę z cytryn. Wymieszać i tak powstałe ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Piec na środkowej półce (w trybie góra-dół bez termoobiegu) przez 25 minut. Następnie drugim papierem do pieczenia przykryć wierzch placka i dalej piec ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Placek wystawić na kratkę do wystygnięcia.
Lukier:
Wymieszać ze sobą cukier puder z sokiem cytrynowym i tą glazurą pokryć całą powierzchnię placka. Potem dowolnie udekorować posypką cukierkowo-czekoladową.
Smacznego!