Placek mocno cytrynowy

Placek mocno cytrynowy

Placek mocno cytrynowy

Za oknem plucha, więc proponuję na poprawienie nastroju placek w którego składzie jest mnóstwo soku i skórki z cytryn. Kwaskowy z kołderką lukru cytrynowego i posypką czekoladowo-cukierkową.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 3 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • Do ozdoby:
  • tarta czekolada, posypka czekoladowa i cukierkowa wg uznania

 

Wykonanie:

Ciasto:

W misce utrzeć masło na puch. W drugiej mniejszej misce ubić całe jajka z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć ręcznikiem papierowym, zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok (musi być ok. 1/4 szklanki soku).

 

Do utartego masła dodać ubite jaja z cukrami i dalej ubijając dodawać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do dobrze ubitej masy dolać sok i skórkę z cytryn. Wymieszać i tak powstałe ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Piec na środkowej półce (w trybie góra-dół bez termoobiegu) przez 25 minut. Następnie drugim papierem do pieczenia przykryć wierzch placka i dalej piec ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Placek wystawić na kratkę do wystygnięcia.

 

 

Lukier:

Wymieszać ze sobą cukier puder z sokiem cytrynowym i tą glazurą pokryć całą powierzchnię placka. Potem dowolnie udekorować posypką cukierkowo-czekoladową.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx