Zupa jesienna fasolowa

Zupa jesienna fasolowa

Zupa jesienna fasolowa

Zerwałam ostatnie strączki fasolki szparagowej. Jedne młodziutkie i chrupiące, a inne z dojrzałymi nasionkami w środku. Z jednych i drugich powstała pyszna jesienna fasolówka – zapraszam!

 

  • Składniki:
  • garść młodej fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 2 garście nasion z fasoli szparagowej
  • 1 włoszczyzna (marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
  • garść kaszy gryczanej
  • sól, pieprz, kurkuma do smaku
  • szczypta cząbru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka 3,5 %
  • natka zielonej pietruszki lub koperku

 

Wykonanie:
Obrane ziarenka nasion z fasoli szparagowej umyć i zalać zimną wodą. Włoszczyznę obrać i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Strąki młodej fasolki szparagowej umyć i jeżeli są długie to przekroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli. Do tego włożyć warzywa i gotować do ich miękkości. Dodać garść przepłukanej wodą kaszy gryczanej. Gotować ok. 20 minut. W kubku rozetrzeć mąkę z mlekiem i dodać do tego trochę gotującego się wywaru. Wymieszać i wlać do garnka ciągle mieszając. Na końcu dodać do smaku mielony pieprz, szczyptę cząbru oraz kurkumę by uzyskać ładny kolor zupy. Całość troszeczkę podgotować i posypać zielonym koperkiem lub drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx