Zupa jesienna fasolowa
Zerwałam ostatnie strączki fasolki szparagowej. Jedne młodziutkie i chrupiące, a inne z dojrzałymi nasionkami w środku. Z jednych i drugich powstała pyszna jesienna fasolówka – zapraszam!
- Składniki:
- garść młodej fasolki szparagowej zielonej i żółtej
- 2 garście nasion z fasoli szparagowej
- 1 włoszczyzna (marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
- garść kaszy gryczanej
- sól, pieprz, kurkuma do smaku
- szczypta cząbru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka 3,5 %
- natka zielonej pietruszki lub koperku
Wykonanie:
Obrane ziarenka nasion z fasoli szparagowej umyć i zalać zimną wodą. Włoszczyznę obrać i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Strąki młodej fasolki szparagowej umyć i jeżeli są długie to przekroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli. Do tego włożyć warzywa i gotować do ich miękkości. Dodać garść przepłukanej wodą kaszy gryczanej. Gotować ok. 20 minut. W kubku rozetrzeć mąkę z mlekiem i dodać do tego trochę gotującego się wywaru. Wymieszać i wlać do garnka ciągle mieszając. Na końcu dodać do smaku mielony pieprz, szczyptę cząbru oraz kurkumę by uzyskać ładny kolor zupy. Całość troszeczkę podgotować i posypać zielonym koperkiem lub drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!