Siekane kotlety drobiowe
Bardzo łatwe do zrobienia siekane kotlety drobiowe. Smaczne i wydajne , bo z 1 podwójnego fileta wyjdzie ok. 9 tych kotletów.
- Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej
- 2 jajka całe
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżek majonezu domowej roboty (Przepis na majonez)
- 10 dag sera żółtego tartego
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku
Wykonanie:
Fileta umyć oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na drobne kawałki ok. 1 cm. Przełożyć do miski i połączyć z rozbełtanymi jajami i resztą produktów. Dobrze wymieszać i kłaść łyżką na rozgrzaną olejem patelnię. Smażyć do rumianego koloru najpierw z jednej a potem z drugiej strony.
Usmażone kotlety przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączył się z nich tłuszcz. Można je podawać jako danie obiadowe w połączeniu z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem i dowolną sałatką lub surówką. Pasuje do nich sos pomidorowy, czosnkowy, grzybowy, chrzanowy – do wyboru. Smakują też położone na pieczywie i polane ketchupem.
Smacznego!