Sok złocisty z pigwowca

Sok złocisty z pigwowca

Sok złocisty z pigwowca

Zdrowy, smaczny uodparniający sok złocisty z pigwowca na jesienne szarugi i zimę. Polecam!

 

  • Składniki:
  • owoce pigwowca
  • cukier
    (Ile wagowo mamy owoców, tyle potrzebujemy cukru np. 1 kg owoców na 1 kg cukru)

 

Wykonanie:
Pigwowca umyć, oczyścić przekroić na pół, pozbyć się drobnych ziarenek i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą co najmniej do połowy i gotować do miękkości owoców (szybko miękną). Po czym przetrzeć całość na sicie, a to co przetarte, czyli sok i mus ponownie zagotować z cukrem do jego rozpuszczenia. Gorący złocisty sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzować ok. 15 minut. Taki sok można pić rozrzedzając go wodą lub może stanowić bazę do wykonania galaretki pigwowej.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx