Kokosanki miętowo-czekoladowe
Do wykonania tych ciasteczek zainspirował mnie program tv. Jedna z uczestniczek upiekła takie kokosanki z zastosowaniem ekstraktu miętowego, a ja je upiekłam na moim domowym cukrze miętowym, którego wykonanie podałam na blogu. Kokosanki miętowo-czekoladowe wyszły pyszne. Spróbujcie!
- Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru miętowego (Przepis na cukier miętowy) lub cukru kryształ
- 3 łyżki mleka
- 2 białka z jajek kurzych
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- tarta lub drobno pokrojona gorzka czekolada (kilka kostek)
- ekstrakt miętowy do smaku, jeżeli nie macie cukru miętowego
Wykonanie:
Masło roztopić na wolnym ogniu z mlekiem, a potem dodać do niego cukier. Wymieszać i gdy się cukier rozpuści (jeżeli nie macie cukru miętowego to dodajcie parę kropel ekstraktu miętowego). Do tej masy wsypać wiórki kokosowe, dobrze wymieszać i całość wystudzić. Osobno ubić białka na sztywno i do tego dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i połączyć z wystudzoną masą kokosową. Na końcu do tego dodać tartą lub drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mokrymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 15 minut.
Smacznego!