Kokosanki miętowo-czekoladowe

Kokosanki miętowo-czekoladowe

Kokosanki miętowo-czekoladowe

Do wykonania tych ciasteczek zainspirował mnie program tv. Jedna z uczestniczek upiekła takie kokosanki z zastosowaniem ekstraktu miętowego, a ja je upiekłam na moim domowym cukrze miętowym, którego wykonanie podałam na blogu. Kokosanki miętowo-czekoladowe wyszły pyszne. Spróbujcie!

 

  • Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru miętowego (Przepis na cukier miętowy) lub cukru kryształ
  • 3 łyżki mleka
  • 2 białka z jajek kurzych
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • tarta lub drobno pokrojona gorzka czekolada (kilka kostek)
  • ekstrakt miętowy do smaku, jeżeli nie macie cukru miętowego

 

Wykonanie:
Masło roztopić na wolnym ogniu z mlekiem, a potem dodać do niego cukier. Wymieszać i gdy się cukier rozpuści (jeżeli nie macie cukru miętowego to dodajcie parę kropel ekstraktu miętowego). Do tej masy wsypać wiórki kokosowe, dobrze wymieszać i  całość wystudzić. Osobno ubić białka na sztywno i do tego dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i połączyć z wystudzoną masą kokosową. Na końcu do tego dodać tartą lub drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mokrymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx