Schab krótko parzony
Schab krótko parzony jest miękki i soczysty, doskonały do obłożenia kanapek. Najlepszy z dodatkiem sosu czosnkowego lub z ketchupem. Robi go się po 5 minut przez zaparzanie 3 dniowe. W efekcie warto mieć domowej roboty, zdrową wędlinę do chleba.
- Składniki:
- 2 kg schabu
- 2 litry wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majonezu najlepiej domowej roboty (Przepis na majonez)
- 2 czubate łyżki soli
Wykonanie:
Schab umyć. Wodę z przyprawami, majonezem zagotować i lekko ostudzić. Do letniej marynaty włożyć schab w całości i zagotować go 5 minut. Wyłączyć i w tej zalewie przetrzymać do drugiego dnia.
Po czym powtórnie doprowadzić do wrzenia schab z marynatą i we wrzątku gotować 5 minut. Znowu odstawić do 3 dnia i czynność powtórzyć (następne gotować 5 min we wrzącej marynacie). Ostudzić, po czym wyjąć schab, osuszyć i zawinąć w folię. Przechowywać w lodówce. Schab jest kruchy i świetnie nadaje się na chleb – smacznego!