Gulasz wołowy z ziemniakami i brokułem

Gulasz wołowy z ziemniakami i brokułem

Gulasz wołowy z ziemniakami i brokułem

Propozycja na obiad. Smaczna mięciutka wołowina zatopiona w sosie utworzonym z marchewki, cebuli i czosnku. Danie dla tych którzy mają czas, bowiem sama wołowina dusi się do miękkości ok. 2 godziny. Ale za to efekt – palce lizać!!!

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg mięsa gulaszowego z wołowiny lub udźca wołowego
  • 1 duży brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchwie
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:
Wołowinę umyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbić przez folię. W głębszej patelni rozgrzać olej i na nim usmażyć obustronnie kawałki wołowiny. Wyjąć je i na tej samej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Do warzyw włożyć z powrotem przesmażone plastry mięsa i podlać całość winem. Dodać tymianek i liście laurowe. Dusić do miękkości mięsa. Jeżeli wino wyparuje dolewać przegotowaną wodę.

 

Mięso wyjąć, a powstały sos można zmiksować lub tylko posypać solą i pieprzem do smaku. Jeżeli jest za rzadki można go zagęścić zasmażką lub odparowywać do uzyskania odpowiedniej gęstości. Do gotowego sosu włożyć mięciutkie mięso. Chwilę razem jeszcze podgotować. Podawać z ugotowanymi różyczkami brokuła i ziemniakami. Całość posypać tymiankiem lub zielonym koperkiem.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx