Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Masz ochotę na chrupiące, pachnące placki ziemniaczane polane tym, co lubisz najbardziej: jogurtem, ketchupem, a może (na słodko) dowolnym dżemem lub posypane zwykłym cukrem. Poeksperymentuj i poznaj swoje smaki. Zapraszam!

 

 

  • Składniki na ciasto:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna – ilość w zależności od gęstości ciasta
  • 1 duża łyżka majeranku
  • olej do smażenia ciasta
  • dodatkowo: jogurt naturalny gęsty, ketchup, dżem, cukier do wyboru

 

 

Wykonanie:
Ziemniaki, jabłko bez skóry i gniazd nasiennych, obraną cebulę – wszystko trzemy na drobno. Przekładamy na duże sito i odsączamy z nadmiaru soków. Powstały mus przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek utarty w dłoniach i dosypujemy mąkę tyle by powstała gęsta masa. Na patelnię wlewamy olej, przesmażamy placki na rumiano obustronnie i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące podajemy z ulubionym dodatkiem.

 

Smacznego!

 

Placki ziemniaczane

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx