Placki ziemniaczane
Masz ochotę na chrupiące, pachnące placki ziemniaczane polane tym, co lubisz najbardziej: jogurtem, ketchupem, a może (na słodko) dowolnym dżemem lub posypane zwykłym cukrem. Poeksperymentuj i poznaj swoje smaki. Zapraszam!
- Składniki na ciasto:
- 4 duże ziemniaki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna – ilość w zależności od gęstości ciasta
- 1 duża łyżka majeranku
- olej do smażenia ciasta
- dodatkowo: jogurt naturalny gęsty, ketchup, dżem, cukier do wyboru
Wykonanie:
Ziemniaki, jabłko bez skóry i gniazd nasiennych, obraną cebulę – wszystko trzemy na drobno. Przekładamy na duże sito i odsączamy z nadmiaru soków. Powstały mus przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek utarty w dłoniach i dosypujemy mąkę tyle by powstała gęsta masa. Na patelnię wlewamy olej, przesmażamy placki na rumiano obustronnie i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące podajemy z ulubionym dodatkiem.
Smacznego!