Maca brie
Z kuchni żydowskiej proponuję przepis na danie maca brie, które może być na śniadanie lub kolację. Chleb maca można dostać we większych marketach. Spróbujcie nowych smaków, zachęcam!
- Składniki na 1 porcję dla 1 osoby:
- 2 kawałki maca
- 2 duże jaja
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Pokruszyć chleb maca do durszlaka na większe kawałki. Przelać durszlak zimną wodą, często mieszając maca aby jej kawałki zmiękły. W małej misce dobrze ubić jaja, doprawić je do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzane masło na patelni, wrzucać odcedzone kawałki macy i natychmiast nią zalać ubitymi jajami. Mieszaninę wymieszać, równo rozprowadzić na całej patelni i smażyć ok. 2 minuty aż spód stanie się chrupki i rumiany. Potem energicznie zamieszać aby chrupki spód połączył się z resztą dania.
Można tez to zrobić innym sposobem, a mianowicie smażyć jak naleśnik. Smażyć 3 minuty po 1 stronie, a potem używając widelca poluzować jego brzegi i mocno potrząsnąć aby cały odkleił się od spodu patelni. Zsunąć naleśnik na talerz i przerzucić z powrotem na patelnię na 2 stronę i smażyć ją dalsze 3 minuty. Zsunąć na półmisek, dosmaczyć solą i pieprzem. Smacznego!