Rolada z boczku na chleb
Rolada z boczku jest zdrowszą alternatywą mielonki sklepowej. Przysmakiem na kanapkach szczególnie z ketchupem lub musztardą chrzanową. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg boczku surowego chudego bez skóry i chrząstek
- 4 jajka surowe
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżeczki vegety domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
- sól, pieprz do smaku
- gaza wyjałowiona metrowa
- włoszczyzna
Wykonanie:
Boczek umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do niego jajka, vegetę, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszać ze sobą.
Gazę przeciąć na pół i mięso też podzielić na połowę. Każdą porcję mięsa zawinąć, zrolować ściśle w gazę jak cukierek. Końce zawiązać bawełnianą nicią. W garnku zagotować wodę z włoszczyzną. Do wrzącego wywaru wkładamy pakunki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Włoszczyznę możemy zużyć do sałatki jarzynowej, Gotowe roladki odwijamy z gazy, studzimy i kroimy na dowolnej grubości plastry. Okładamy nimi kanapki.
Smacznego!