Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku

W zamrażarce miałam zamrożony zielony groszek cukrowy z mojej działeczki i oto co za zupę z niego wymyśliłam – polecam!

 

  • Składniki:
  • 3 garście mrożonego zielonego wyłuskanego groszku i parę strączków młodego lub jeżeli nie to 2 puszki zielonego groszku odsączonego z zalewy
  • dowolny makaron (ja miałam rurki)
  • wywar warzywny lub mięsno-warzywny
  • sól, pieprz, majeranek, płatki chili lub ostra papryka w proszku do smaku
  • zielony koperek
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 kubka śmietany 12% lub 18%

 

Wykonanie:
Do gotującego się wywaru włożyć groszek wraz ze strączkami i wsypać makaron. Gotować do miękkości makaronu. Dosmaczyć podanymi przyprawami. Zaciągnąć mąką zmieszaną ze śmietaną i  chwilę podgotować. Na końcu dodać drobno pokrojony zielony koperek, a jak nie masz to natkę pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx