Kruche ciasteczka
Ciasteczka są zrobione z zastosowaniem gotowanych żółtek. Świetnie się kleją i formują. Dzięki temu można z pozyskanego ciasta wycinać dowolne kształty. Długo pozostają świeże. Polecam do wspólnego pieczenia z dziećmi. Są również alternatywą świąteczną dla tych, którzy nie lubią robić pierników.
- Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 3 ugotowane żółtka
- 1 łyżeczka dowolnej nalewki np. z wiśni, pigwy…
- 20 g cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z masłem, solą i cukrem. Wyjdzie kruszonka. Dodać do tego rozkruszone na drobno żółtka (przez sitko albo widelcem) i naleweczkę. Wszystko zagnieść i uformować kulę, którą włożyć należy do woreczka foliowego i przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Potem kulę przekroić na pół i każdą połówkę rozwałkować na 1/2 cm grubości a następnie wycinać foremkami o dowolnych kształtach figurki. Przełożyć wycięte ciasteczka na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 7 minut (brzegi ciasteczek powinny być złociste). Upieczone przełożyć na kratkę. Ostudzone przechowujemy w szklanym słoju lub ozdobnym metalowym pudełku. Smacznego!