Ciasteczka ozdobne
Ciasteczka ozdobne nadają się na różne okazje. W zależności od ozdób nałożonych na nie, nadają się na święta: Bożego Narodzenia, Wielkanocne czy okazjonalnie na imieniny, urodziny 🙂
- Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1/2 kg mąki krupczatki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- ozdoby np. posypki cukrowe, czekoladowe, …
- dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciastek
Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Zrobić dołeczek, w niego wlać rozbełtane jajka i wodę z octem. Dodać margarynę i ją posiekać, a potem zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego na pół godziny do lodówki. Podzielić na 3 części i po kolei każdą rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać dowolny kształt ciasteczek, posmarować rozbełtanym jajkiem, przyozdobić i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 20-30 min. Ciasteczka mają być lekko złotawe.
Smacznego 🙂