Schab faszerowany suszoną śliwką i morelą
Efektownie wygląda na półmisku i nadaje się na święta i na inne okazje. Polecam !
- Składniki:
- 1 kg schabu środkowego wysokiego
- 100 g suszonych owoców: śliwek i moreli
Na marynatę: - sól, pieprz świeżo mielony
- majeranek
- olej do smażenia
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i w jego środku nożem naciąć tunel, w który wkładamy na przemian śliwki i morele suszone. Schab oprószyć solą, mielonym pieprzem i roztartym w ręku majerankiem wg uznania.
Na patelni rozgrzać olej i z każdej strony obsmażyć schab, a następnie go przełożyć do brytfanny i podlewać od czasu do czasu wodą. Dusić do miękkości mięsa na wolnym ogniu. Niecierpliwym proponuję nafaszerowany schab zamiast dusić to troszeczkę podlać wodą i pod przykryciem piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ponad 1 godzinę. Z tym, że 10 min przed wyjęciem odkryć pokrywkę, by schab nam się ładnie przyrumienił. Wystudzić i kroić na cienkie plastry, po czym ułożyć na półmiskach.
Smacznego!