Vegeta domowa
Vegeta zrobiona z myślą o zimie. W ten sposób możesz zachować warzywa, które obrodziły Ci w sezonie letnim w ogródku.
- Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 kg korzenia pietruszki z zieloną natką
- 1 kg selera (korzeń i natka)
- 1 kg pora
- 1 kg cebuli
- garść lubczyku
- garść majeranku
- 1 łyżkę curry
- 1 łyżkę kurkumy
- sól i pieprz
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, seler pokroić drobno. Por, cebulę pokroić w piórka. Natkę selera i pietruszki drobno poszatkować. Całość wysuszyć (ja suszę w maszynie do suszenia grzybów) partiami kilka dni. Wysuszone warzywa mieszam i młócę w młynku do kawy (można na pył, ale ja wolę większe kawałki). Przełożyć do miski, dodać zioła i sól, pieprz dobrze wymieszać. Przesypać do suchych słoi i zakręcić. Vegetę stosuję do wszystkiego, sosów, zup, dosmaczenia dań zarówno na zimno jak i na ciepło.
Smacznego 🙂