Błyskawiczna fasolowa pasta do chleba

Smakuje na kanapkach i ciepłych tostach. Łatwa do zrobienia i smaczna alternatywa dla tych którym znudziły się wędliny na chlebie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub  oliwa

Wykonanie:

W kostkę kroimy obraną cebulę i jabłko bez skórki i gniazda nasiennego. Na patelnię wlewamy troszeczkę oleju i na nim szklimy cebulkę a potem jabłko. Do tego dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Z fasoli odlewamy płyn ( zachowujemy go).  Blendujemy fasolkę z majerankiem i sosem sojowym na pastę. Jeżeli jest za gęsta to dolewamy odrobinę  płynu z puszki. Tą pastę wkładamy do zeszklonej cebulki z jabłkiem i chwilę jeszcze  całość podsmażamy. Dodajemy szczyptę mielonej papryki  oraz ewentualnie jeszcze sól i pieprz do smaku. Mieszamy, smażymy do zgęstnienia. Przekładamy do miseczki lub słoika szklanego. Na wierzch skrapiamy paroma kroplami oliwy. Przechowujemy w lodówce. Spróbujcie coś nowego a może Wam zasmakuje-polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx