Smakuje na kanapkach i ciepłych tostach. Łatwa do zrobienia i smaczna alternatywa dla tych którym znudziły się wędliny na chlebie. Polecam!
- Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 duża cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta mielonej papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku
- olej lub oliwa
Wykonanie:
W kostkę kroimy obraną cebulę i jabłko bez skórki i gniazda nasiennego. Na patelnię wlewamy troszeczkę oleju i na nim szklimy cebulkę a potem jabłko. Do tego dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Z fasoli odlewamy płyn ( zachowujemy go). Blendujemy fasolkę z majerankiem i sosem sojowym na pastę. Jeżeli jest za gęsta to dolewamy odrobinę płynu z puszki. Tą pastę wkładamy do zeszklonej cebulki z jabłkiem i chwilę jeszcze całość podsmażamy. Dodajemy szczyptę mielonej papryki oraz ewentualnie jeszcze sól i pieprz do smaku. Mieszamy, smażymy do zgęstnienia. Przekładamy do miseczki lub słoika szklanego. Na wierzch skrapiamy paroma kroplami oliwy. Przechowujemy w lodówce. Spróbujcie coś nowego a może Wam zasmakuje-polecam!