Karkówka duszona z wędzoną śliwką
Karkówka krucha i nadaje się na obiad. Podana z sosem mięsnym lub grzybowym smakuje wyśmienicie. Polecam!
- Składniki:
- 1-1,5 kg karkówki w kawałku
- garść wędzonej śliwki
- sól, pieprz, majeranek do posypania mięsa – marynata
- olej rzepakowy do podsmażenia
Sos mięsny: - 1 łyżka mąki
- 3/4 kubka mleka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na noc lub kilka godzin w chłodnym miejscu. Na drugi dzień wlewamy na patelnię olej i podsmażamy karkówkę z każdej strony. Przekładamy do brytfanny lub innego garnka, dodajemy śliwkę wędzoną i podlewamy wodą. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. W czasie duszenia mięso odwracać i uzupełniać wodę. Potem ją przełożyć na deskę, podzielić na porcje, a z zawartości garnka zrobić sos mięsny. W kubku rozmieszać 1 łyżkę mąki pszennej z mlekiem , dodać do tego trochę gorącego wywaru mięsnego, wymieszać i małym strumieniem ciągle mieszając zagotować do uzyskania gęstości sosu. Dodać sól i pieprz do smaku.
Można mięso podawać też z sosem grzybowym tzn. na patelnię z masłem wrzucamy drobno pokrojone świeże grzyby i cebulkę, smażymy, dodajemy do smaku sól, pieprz a na końcu dodajemy śmietankę. Smacznego!