Łatwa, mięciutka jak puch i smaczna do popołudniowej kawki. Polecam!
- Składniki:
- 7 jajek ( oddzielić białka od żółtek)
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty ( przepis w blogu)
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu
- cukier puder do posypania gotowej babki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania upieczonych babek
Wykonanie:
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukry, a potem po 1 żółtku. Ciągle ubijając wlewamy majonez. Odkładamy robot i drewnianą łyżką dodajemy stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy i ciasto wykładamy do 2 form keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 30- 40 min .( do suchego patyczka). Wystawiamy na kratkę i posypujemy cukrem pudrem przesiewając bezpośrednio na babki. Smacznego 🙂