Odwieczne pytanie każdej gospodyni: -co dzisiaj zrobić na obiad? – a może zrobisz to? Miałam w lodówce mięso mielone z indyka oraz plastry żółtego sera oraz przecier pomidorowy. Z tych składników wyszło fajne danie, które może być podane jako samodzielne lub obiadowe z dodatkami ziemniaków, klusek,makaronu, ryżu. Polecam!
- Składniki:
- 1 opakowanie 500g mięsa mielonego indyczego ( może być mielone wieprzowe,wołowe- też Ci się uda)
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
- szczypta przyprawy do drobiu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
- 2 marchwie
- 1/4 selera korzeń
- 1/2 pora
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4-5 pomidorków suszonych z zalewy olejowej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta ziół prowansalskich
Wykonanie pulpetów:
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą z wody bułkę, sól i pieprz ,pokrojone na drobno pomidorki suszone, przyprawę do kurczaka i dobrze wszystko wymieszać i wyrobić ręką.
Uformować niewielkie pulpety rękoma zwilżonymi w wodzie, wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtoczyć w mące i odłożyć na talerzu na bok. Tymczasem obrać warzywa i je drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozpuścić masło z olejem z pomidorów suszonych. Na tym przesmażyć warzywa i drobno pokrojony czosnek- zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia i na warzywa kłaść pulpeciki. Przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu ok 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, ziołami prowansalskimi i dodać przecier pomidorowy. Dusić dalsze 10 min mieszając delikatnie potrawę od czasu do czasu. Na końcu na pulpeciki położyć plastry żółtego sera i całość poddusić jeszcze ok 5 min tak by się ser rozpuścił. Podawać do obiadu. Można całość też przyprószyć koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!