Knysze drożdżowe
Przepis ze starego zeszytu babci. Dawniej knysze, a teraz nazwałabym to pasztecikami. Jak zwał tak zwał, ale są dobre, więc podaję Wam kochani przepis. Nadają się na karnawał jako przekąska wegetariańska.
- Składniki na ciasto (muszą mieć temp. pokojową):
- 3 dag drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania ciasta
Składniki na farsz: - 1 opakowanie ok. 30 dag mrożonego szpinaku
- 25 dag pieczarek
- 40 dag kapusty kiszonej
- 5 łyżek masła
- 1 jajko + 1 białko
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: - 1 żółtko do posmarowania ciasta
- czarnuszka lub kminek do posypania knyszy
Wykonanie ciasta:
Drożdże zalać niewielką ilością letniego mleka i gdy podrosną to dodać do tego 1 łyżkę masła, dolać olej, resztę letniego mleka, dosypać sól i cukier, a na końcu przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć objętość.
W tym czasie zrobić farsz:
Pieczarki obrać, umyć drobno pokroić i przesmażyć na maśle. Odstawić na bok. Szpinak rozmrozić i dusić z 1 łyżką masła, na końcu dodać rozmącone jajko z 1 białkiem. Całość wymieszać, wyłączyć, dodać do smaku sól i pieprz. Odłożyć na bok. Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć z soku, drobno poszatkować, smażyć w 2 łyżkach masła ok. 5 minut.
Ciasto nam podrosło, to jeszcze wyrabiamy je ręką podsypując mąkę. Wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt. Przy dłuższym boku równolegle nakładamy najpierw kapustę kiszoną podsmażoną, na to pieczarki a na wszystko podsmażony szpinak. Całość zwijamy w ścisłą roladę, a potem ostrym nożem wycinamy knysze (paszteciki) o szerokości ok. 2-3 cm. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Knysze smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 30 min. Smacznego!