Kiszone pomarańcze
W styczniu i lutym pomarańcze są najtańsze i najbardziej soczyste, dlatego zachęcam do ich przygotowania tym, którzy lubią „nowości” lub eksperymentować w kuchni. Pełne witamin pomarańcze są dodatkiem do różnego rodzaju mięsa. Polecam!
- Składniki:
- 7 pomarańczy
- sok z 3 pomarańczy
- ok. 4-5 łyżek soli morskiej drobnej
- 5 liści laurowych
- duży słój
- przegotowana ciepła woda
Wykonanie:
Pomarańcze porządnie wyszorować i przelać wrzątkiem. Każdą naciąć głęboko na krzyż i do każdej wsypać po 1/2 łyżeczki soli morskiej. Do słoja włożyć tak nadziane solą pomarańcze, dodać liście laurowe, resztę soli i zalać je sokiem z pomarańczy i wodą. Zakręcić, odstawić w chłodne miejsce i co parę dni słojem potrząsać. Pomarańcze są dobre po 1 miesiącu kiszenia. Polecam!