Schab gotowany w mleku

Kruchy,mięciutki plaster takiego schabu na pieczywie to zdrowa alternatywa dla wędlin niewiadomego pochodzenia. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 3/4 l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • szczypta suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i w całości obsmażyć na oleju z każdej strony na złoto.Do garnka wlać mleko, dodać rozniecony czosnek i przyprawy oraz sól i pieprz. Zagotować i do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab.Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godz.Wyjąć na talerzyk a zawartość garnka zredukować do gęstości sosu. Jeszcze ewentualnie doprawić i mamy sos do następnego obiadu, a schab kroimy w cienkie plasterki i obkładamy nim kanapki. Smakuje polany ketchupem lub musztardą.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx