Szare kluski tak się nazywają u nas na Kujawach, a na Podhalu noszą nazwę : hałuski. Pyszne kluski ziemniaczane z dodatkiem gotowanej kapusty kiszonej okraszonej boczkiem wędzonym i zeszkloną cebulką- palce lizać ! Dla tych którzy nie lubią boczku kluski te podaje się z twarogiem inaczej serem białym. Też są smaczne. Podhalańskie hałuski podają ze skwarkami, sosem lub jako dodatek do różnych potraw.
- Składniki na szare kluski ( hałuski):
- 4 ziemniaki duże ( ok 1 kg)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko surowe
- sól i pieprz do smaku
Składniki na okraszoną kapustę kiszoną: - 1 kg kapusty kiszonej
- 30 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie szarych klusek ( hałusek):
Ziemniaki surowe obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nich wodę, ale jej nie wylewać, bo kiedy na dnie osadzi się krochmal, dodajemy go do klusek. Ziemniaki zagęszczamy mąką, dodajemy surowe rozbełtane widelcem jajko, krochmal z dna miski , sól i pieprz. Wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Musi być gęste ( jeżeli jeszcze za rzadkie to dodawać mąkę) .W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli i do wrzącej nakładamy za pomocą łyżki każdorazowo maczanej we wrzątku – kluski. Po 15 min. od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej na talerze. Podajemy np z okraszoną kapustą kiszoną wcześniej przez nas przygotowaną. Wykonanie okraszonej kapusty kiszonej:
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka i zalać ją do połowy jej wysokości wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagotować ok 30 min. Osobno na patelni wysmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Zawartość z patelni przełożyć do gotującej się kapusty, dobrze wymieszać i wyłączyć. Podawać z kluskami szarymi. Taka kapusta jest też dodatkiem do ziemniaków, kaszy, ryżu z mięsem.