Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki

 

Czekoladowe naleśniki z nadzieniem budyniowo-waniliowym i bananem. Inspiracją do ich wykonania był dla mnie konkurs Wedla. Dlatego przy nich jest kakao i czekolady tego producenta. Naleśniki ciemne, czekoladowe z białym nadzieniem z serka homogenizowanego są tak smaczne, że skusi to niejednego niejadka.

 

  • Składniki na ciasto
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
    Nadzienie
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 banany
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kubek serka homogenizowanego waniliowego (180g)

 

Wykonanie:

Ciasto: Czekoladę połamać do miski. Zalać ją ciepłym mlekiem i dobrze rozmieszać. Dodać kakao, mąkę, rozmącone jaja, roztopione masło, rum i szczyptę soli. Wszystko połączyć i rozmieszać na jednolitą masę. Smażyć naleśniki, odłożyć na ręcznik papierowy.

 

Nadzienie: W rondelku zagotować mleko (1 szklanka), a resztę mleka (0,5 szklanki) wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać go do gotującego mleka. Mieszać i chwilę pogotować aż uzyska się budyń. W misce rozmieszać serek homogenizowany i do niego wlać ciepły budyń. Wymieszać.

 

Banany obrać i przekroić wzdłuż. Na naleśniki rozłożyć nadzienie budyniowo-waniliowe, na to nałożyć banan. Na końcu całość zrolować.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx