Kurczak pieczony w piwie
Kurczak w piwie jest pieczony w piekarniku na specjalnym stojaku lub na butelce w pozycji pionowej. Nasiąknięty piwem kurczak staje się soczysty i miękki. Palce lizać!
- Składniki:
- 1 kurczak
- 1 mała butelka piwa np. miodowego
Marynata: - 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- majeranek
- przyprawa do kurczaka
Wykonanie:
Kurczaka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć szyję kurczaka. Całość zamarynować (marynata dobrze wtarta w kurczaka i wlana do środka). Zawinąć w folię i na noc do lodówki.
Na drugi dzień otworzyć butelkę z piwem (przedtem w ciepłej wodzie pozbyć się naklejek na butelce), odlać 1/4 piwa. Nadziać kurczaka na butelkę (jest w niej 3/4 piwa) tak by szyjka butelki znajdowała się w miejscu szyi kurczaka. Ja mam specjalną podstawkę także nabijam kurczaka na tą podstawkę, ale jak kto nie ma to postawić na blaszkę. Pałki można obwiązać sznurkiem (ja nie musiałam, bo podstawka je „przytrzymuje”). Skrzydełka zawinąć folią aluminiową, bo mogą się przypalić. Piec kurczaka w 180 stopniach C ok. godziny (ile kg ma kurczak taki czas pieczenia np. 1,5 kg to 1,5 godz). Podczas pieczenia podlewać od czasu do czasu odlanym piwem (1/4 butelki). 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową ze skrzydełek i dać im się zarumienić.
Smacznego 🙂
Muszę przyznać że przepis oryginalny. Zastanawiam się jaką funkcję spełni butelka z zawartością (3/4 butelki piwa) którą się podda temperaturze 180 stopni? Czekam na odpowiedź ponieważ muszę to wypróbować.
Dziękuję za zainteresowanie się przepisem.Proponuję małą butelkę 0,33l z piwem imbirowym lub miodowym. Inne smaki też mogą być-wg uznania.Kurczak nadziany na butelkę pięknie się upiecze, a piwo w trakcie pieczenia stopniowo wyparowuje i tym daje jego soczystość.Nie wolno zapominać o przykryciu skrzydełek folią aluminiową, ażeby za mocno się nie przypiekły oraz o podlewaniu w trakcie pieczenia od czasu do czasu kurczaka. Życzę miłych i owocnych eksperymentów w kuchni. Smacznego!