Kiszona kapusta z majerankiem i imbirem
Taka kapusta jest doskonała jako dodatek do drugiego dania obiadowego podanego z ziemniakami i mięsem lub rybą. Polecam i wierzę, że wzbogaci danie obiadowe o nowy niepowtarzalny smak.
- Składniki:
- 50 dag kiszonej kapusty najlepiej domowej (Przepis na kiszoną kapustę)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
- 2 cm tartego imbiru świeżego lub 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżka majeranku
Wykonanie:
Kapustę kiszoną poszatkować na drobniejsze kawałki i ugotować ją w wodzie ( 3/4 wysokości kapusty). Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojony czosnek i cebulę. Dodać do tego mąkę i całość lekko zasmażyć. Rozprowadzić to śmietaną. Dobrze wymieszać. Dolać do zawartości patelni troszeczkę wywaru z zupy i całość przelać do garnka. Chwilę pogotować, dodać tarty imbir i roztarty w dłoniach majeranek. Wymieszać, zagotować i wyłączyć.
Jeżeli wyjdzie Wam kapusta za gęsta można dolać przegotowaną wodę, a jeżeli za rzadka to jeszcze chwilę pogotować do odparowania zawartości. Smacznego!