Placki dla alergika
Przepis pochodzi z książki K. Jankowskiej „Mama alergika gotuje”. Są to placki ziemniaczane z mąką bezglutenową i dla tych, którzy nie mogą laktozy. Zastępuje się ją śmietanką ryżową. Potraw smażonych nie poleca się maleńkim dzieciom, więc ta potrawa jest dla smakoszy od lat 3 do 200 🙂
- Składniki:
- 1 kg surowych ziemniaków
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 mała cebula
- sól himalajska do smaku
- mielony pieprz do smaku
- czarnuszka do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 małe opakowanie śmietanki ryżowej bezglutenowej
- na placki można dodać ser żółty twardy tarty, ale nie trzeba
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ścierać razem z cebulką robotem lub na tarce o małych oczkach. Farsz przełożyć na sito do obcieknięcia. Zawartość sita przełożyć do miski. Zlać obcieknięty płyn do kubka (przyda się jako składnik zupy), na dnie po zlanym płynie osiądzie się krochmal, czyli skrobia ziemniaczana, którą przekładamy do miski z farszem. do niego dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dosypujemy ziarenka czarnuszki. Znowu mieszamy i nakładamy łyżką na gorący olej kupki farszu ziemniaczanego, spłaszczając go na patelni i formując w zgrabne placuszki. Placki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące prosto z patelni polane śmietaną ryżową. Jeżeli nie masz takiej śmietany to posyp placki cukrem. Też będą chrupiące i smaczne. Polecam!