Placek rabarbarowo-czekoladowy
Przepis Sylwii z Mielca. Rabarbar rośnie na działce, więc w połączeniu z białą czekoladą wyszła niezła pychotka. Najlepiej mi smakowała chrupka kruszonka na bazie cukru brązowego i wiórków kokosowych. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju (ja dałam słonecznikowy)
- 20 dag jogurtu
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka białej czekolady (10 dag)
- dodatkowo: 3-4 gałązek rabarbaru
Składniki na kruszonkę (palce lizać!): - 5 dag masła
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru brązowego
Wykonanie:
Kruszonka:
Rozetrzeć w palcach mąkę z wiórkami kokosowymi, cukrem i masłem. Schłodzić w lodówce.
Ciasto:
Czekoladę zetrzeć na tarce. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Osobno utrzeć jajka z cukrem do białości. Do tego powoli ciągle miksując wlać olej. Potem porcjami dodawać jogurt. Wsypać do tego stopniowo wymieszane mąki z proszkiem. Miksować i na końcu dodać czekoladę. Teraz wszystko wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać na blachę (21x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i takie długie, całe laski wyłożyć na wierzch ciasta zachowując odstępy miedzy nimi.
Ciasto posypać schłodzoną kruszonką i całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 45 min. Kruszonka powinna być mocno zarumieniona i smacznie nam chrupać podczas jedzenia. Smacznego!