Zapiekanka wegetariańska na cieście francuskim
Zapiekanka dla zabieganych, bo na gotowym kupionym w markecie cieście francuskim. Jej przygotowanie łącznie z pieczeniem zajmie Wam ok. pół godziny.
- Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 pomidory
- 2-4 jajka
- 1 kulka mozzarelli
- 2 garście sałaty rukola
- oliwa
- sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
Wykonanie:
Rozwinąć rulon z ciastem francuskim i razem z pergaminem położyć na blachę. Ciasto nakłuć widelcem na całej jego powierzchni i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 10 minut. W tym czasie pokroić na ćwiartki pomidory i wymieszać je z oliwą, solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami. Po 10 min pieczenia ciasta- wysunąć je z blachą i ułożyć na nim tak przygotowane pomidory, a następnie na nie wbić jajka surowe (jak na sadzone), jedno obok drugiego na całej powierzchni ciasta. Z powrotem wsunąć blachę do piekarnika na dalsze 10 minut. Na 2 min przed końcem pieczenia ułożyć na zapiekance pokrojoną mozzarellę w cienkie krążki. Posolić, posypać pieprzem i zapiec. Po wyjęciu zapiekanki, kroimy na porcje, układamy na talerzach i posypujemy umytą i odsączoną rukolą. Smacznego!