Marynowane mięso

Chcesz upiec lub mieć duszone mięso na wolnym ogniu, które jest soczyste i smaczne? Spróbuj zrobić je w ten sposób i przekonaj się, że karkówka, łopatka , szynka będą rozpływać Ci się w ustach.

  • Składniki podaję na 2 kg mięsa w jednym kawałku:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka Vegety( najlepiej domowej roboty- przepis w blogu)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki przyprawy maggi
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • dowolne ulubione zioła ( ja dałam majeranek i oregano)
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dowolnej grubości plastry.
W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty, dodać przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku. Plastry mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić w lodówce pod przykryciem  na ok 1 godz ( ja odstawiłam na noc ).
Następnie obsmażyć je  obustronnie na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny i dusić na wolnym ogniu podlewając wodą w razie potrzeby ok. 1 godziny lub włożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem podlewając wodą w temp. 150 stopni C przez 1,5- 2 godzin ( sprawdzić miękkość mięsa). Wytworzonym sosem z pieczenia można polać ziemniaki, kaszę lub ryż. Smacznego!

marynowane mięso
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx