Chcesz upiec lub mieć duszone mięso na wolnym ogniu, które jest soczyste i smaczne? Spróbuj zrobić je w ten sposób i przekonaj się, że karkówka, łopatka , szynka będą rozpływać Ci się w ustach.
- Składniki podaję na 2 kg mięsa w jednym kawałku:
- 4 jajka
- 1 łyżka Vegety( najlepiej domowej roboty- przepis w blogu)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki przyprawy maggi
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- dowolne ulubione zioła ( ja dałam majeranek i oregano)
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dowolnej grubości plastry.
W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty, dodać przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku. Plastry mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić w lodówce pod przykryciem na ok 1 godz ( ja odstawiłam na noc ).
Następnie obsmażyć je obustronnie na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny i dusić na wolnym ogniu podlewając wodą w razie potrzeby ok. 1 godziny lub włożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem podlewając wodą w temp. 150 stopni C przez 1,5- 2 godzin ( sprawdzić miękkość mięsa). Wytworzonym sosem z pieczenia można polać ziemniaki, kaszę lub ryż. Smacznego!