PIEROGI (LUB USZKA) Z FARSZEM Z KAPUSTY KISZONEJ I GRZYBÓW
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami to nieodzowny dodatek do wigilijnego stołu. Można jeść również polane masełkiem z bułką tartą. Spróbujcie!
- Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- garść grzybów suszonych
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Wykonanie farszu:
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Osobno ugotować grzyby uprzednio wcześniej namoczone w wodzie. Przepuścić całość przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Do tego dodać farsz i chwilę przesmażyć. Dosmaczyć solą i pieprzem.
- Składniki na ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- do 2 szklanki ciepłej wody (w zależności ile mąka zabierze)
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 jajo
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić dołek i dodać w dołek rozmącone jajo, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Odkroić 1/3 ciasta i tą część rozwałkować, podsypując mąkę na ok. 2 mm grubości. Resztę ciasta włożyć do miski i przykryć ściereczką by nie wyschło. Z ciasta rozwałkowanego wycinać literatką kółka, nałożyć farsz i najpierw zawinąć jak mały pierożek, a potem jego końce zespolić i spłaszczyć tak by wyszło uszko. Z 1/3 ciasta wychodzi ok 67 uszek, które są smaczne do barszczu wigilijnego. Pozostałe ciasto partiami rozwałkować i wycinać z niego szklanką większe koła. Nakładać farsz, zlepiać pierogi, których końce odcisnąć widelcem.
Surowe pierogi i uszka gotować w osolonym wrzątki z dodatkiem kilku kropel oliwy. Gdy wypłyną to zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do naczynia z zimną wodą, a następnie osączamy je na sicie i przekładamy do pojemnika w którym chcemy je zamrozić.
Porada: Zamrażam najpierw jedną porcję, potem nakładam następną i tak dalej. Wtedy pierogi i uszka nie skleją się ze sobą.
Smacznego 🙂