Pyszne aromatyczne ogórki z łagodnym, słodkawym posmakiem na zimę wg przepisu klasztornego siostry Marii-polecam!
- Składniki:
- równej wielkości ogórki
- cebula
- marchew
- korzeń pietruszki
- biała część pora
- liście selera
- ziarnisty pieprz
- ziele angielskie
- nasiona gorczycy
- sól
Zalewa: - 2 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki octu 10%
Wykonanie:
Ogórki umyć i odsączyć na sicie. Wraz ze skórką pokroić na ćwiartki, posolić do smaku i pozostawić na 3 godz. Pozostałe warzywa obrać, umyć i pokroić w plastry. Do wyparzonych słoi wkładać : ćwiartki ogórka, 2 małe liście selera, równą ilość: plastrów cebuli,marchwi, pietruszki i pora oraz po pół łyżeczki nasion gorczycy i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego na słój. W garnku zagotować wodę z cukrem i octem i wyłączyć. Ostudzoną zalewa zalać ogórki z dodatkami. Pasteryzować 7 minut i szybko schłodzić.
Siostra Maria radzi ażeby pasteryzacja była w temp. do 90 stopni C i krótka, bo ogórki wskutek za długiej pasteryzacji mogą być miękkie.
Tak przygotowane -stanowią dodatek do mięs, a po posiekaniu są bazą do sporządzania różnych surówek czy sałatek. Smacznego!