Kupiliście filet z indyka i nie wiecie co z nim zrobić? Proponuję ładne plastry przeznaczyć na kotlety zrobione jak schabowe, a części fileta nieforemne, które odkroiliście przeznaczyć na drugi obiad- placki z indyka.
- Składniki:
- ok. 1/2 kg ( może być mniej) filetów z piersi indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 100 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z indyka umyć, oczyścić z błon i wysuszyć na ręczniku papierowym. Nieforemne kawałki kroić na drobne cząstki i przełożyć do miski. Do tego dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać i zostawić w lodówce na ok. 1 godz. Na patelni rozgrzać olej i na gorący łyżką nakładać placuszki. Smażyć dwustronnie. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sałatka, surówką, ziemniakami, kaszą, ryżem czy pieczywem-jak kto lubi. Smacznego!