Dzisiaj proponuję zrobić pyszne racuszki wzbogacone owocami i orzechowym karmelem. Proste i łatwe do zrobienia. Jeżeli w domu masz jabłko, banan lub inny owoc a w szafce wyłuskane orzechy włoskie to już możesz przystąpić do dzieła i je zrobić na obiad lub podwieczorek, który zadowoli dużych i małych łasuchów. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 3/4 szkl. mleka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka cynamonu lub jak kto nie lubi, to kardamonu
Składniki na karmel: - 100 g drobno siekanych orzechów włoskich
- 4-5 łyżek miodu płynnego lub 2 łyżki miodu gęstego
Dodatkowo: - dowolne owoce( jabłka, banany, gruszki..)
- olej do smażenia
Wykonanie ciasta:
Żółtka zmiksować z miodem a potem dolać do tego mleko, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu zmiksować z miękkim masłem.
Osobno ubić pianę z białek ze szczyptą soli i już ręcznie połączyć z ciastem. Do całości dodać pokrojone w kostkę owoce, cynamon lub kardamon i wszystko delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką placuszki i smażyć na rumiano obustronnie. Racuszki przełożyć na ręcznik papierowy w celu odtłuszczenia, a następnie polać karmelem orzechowym.
Wykonanie karmelu orzechowego:
Na suchej patelni rozpuścić miód i do płynnego karmelu dodać drobno pokrojone orzechy włoskie. Wyłączyć gaz i szybko wymieszać. Porada: jeżeli nie masz orzechów możesz je zastąpić sezamem, ziarnami dyni lub słonecznika-sposób wykonania karmelu taki sam, tylko do ziaren weź o 2 łyżki więcej miodu.Smacznego!