Królewskie lukrowane motylki
Ciasteczka te ucieszą każde dziecko. Królewskie dlatego, bo przyozdobione lukrem królewskim, który można zrobić własnoręcznie lub kupić gotowy w sklepach internetowych. Jest on słodki, po zastygnięciu jest kruchą masą doskonale nadającą się do dekoracji ciastek i wyciskania lukrowanych wzorów i ozdób.
- Składniki na ciasto kruche:
- 125 g masła
- 125 g cukru drobnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
Składniki na lukier królewski (na 12 ciastek) - 500 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie ciasta:
Zmiksować masło z cukrem na masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Przesiać połowę mąki do miski i zmieszać z masą. To samo zrobić z drugą częścią mąki i jeszcze raz wymieszać składniki. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godz. do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąka powierzchni na grubość 4 mm i za pomocą foremek w kształcie motyla wykrawać ciastka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.10-15 min do koloru złotobrązowego. Wyjąć z pieca i ostudzić na kratce.
Wykonanie lukru królewskiego:
Przesiać cukier puder do miski przez sito. Dodać białka jajek i sok z cytryny, a następnie ubić składniki mikserem na niskich obrotach 4-5 minut. Konsystencja musi być gęsta, gładka i lśniąca. Jeżeli za gęsta to dodać 1 kroplę soku z cytryny i mieszać 1 min. Lukier musi tworzyć sztywny stożek. Jeżeli od razu nie lukrujesz ciastek, to przełóż go do szczelnego pojemnika i zamknij a następnie przykryj całość wilgotną ściereczką. Można go przechowywać w lodówce do 5 dni, a po wyjęciu ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ostudzone ciasteczka pokryć lukrem i nałożyć na niego np. perełki ozdobne.Porada: jeżeli chcesz mieć lukier kolorowy, to np do 150 g lukru królewskiego dodaj odrobinę wody i barwnika. Wymieszaj i wyciskaj go na ciastka za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego!