Łopatka z cebulą
Łopatkę marynujemy w ziołach a w następnym dniu pieczmy ją w rękawie, co w efekcie daje nam soczyste i kruche mięsko na obiad czy do kanapek.
- Składniki:
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka vegety domowej roboty
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 cebule
Wykonanie:
Łopatkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Olej wymieszać z ziołami i obranymi ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Mięso przełożyć do miski i dobrze natrzeć mieszanką oleju z ziołami i czosnkiem. Przykryć folią i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotować rękaw foliowy, wsadzić do niego zamarynowane mięso i obłożyć je ćwiartkami obranej i pokrojonej cebuli. Dobrze zamknąć z obydwu stron rękaw foliowy i włożyć do naczynia żaroodpornego. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach C na ok. 1 godzinę i 20 minut, potem rękaw foliowy naciąć, by mięso się przyrumieniło i piec jeszcze 30 minut. Mięso wyjąć z rękawa foliowego, a z uzyskanego płynu i cebuli zrobić sos. Smacznego!