Zachęcam do zrobienia i wypróbowania śledzi w zalewie pomidorowej , które nabierają specyficznego smaku dzięki przyprawom i ogórkom konserwowym. Polecam!
- Składniki:
- 60 dag śledzi z matiasów
- 2 cebule
- 2 ogórki konserwowe
- olej rzepakowy
- 1 słoik koncentratu pomidorowego- 20 dag
- 2 łyżeczki cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Matiasy moczyć 2 godz w wodzie z mlekiem. Cebulę, ogórki pokroić w drobną kostkę. Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać do niej koncentrat pomidorowy, po pół szkl. oleju i wody oraz cukier i wszystko razem wymieszać .Do tego dołożyć pokrojone ogórki, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok 15 min. Doprawić powstały sos solą i pieprzem. Wystudzić i w miseczce układać warstwami na przemian: śledzie, sos, śledzie, sos. Wszystko schłodzić. Smacznego!