Roladki schabowe lub drobiowe z serem i żurawiną

Roladki z serem i żurawiną

Roladki schabowe lub drobiowe z serem i żurawiną

Pomysł z klasztornej kuchni siostry Faustyny. Roladki w całości mogą być podstawą dania obiadowego a pokrojone w plastry mogą stanowić ciekawą propozycję półmiska mięsnego na różne uroczystości rodzinne. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 300 g schabu (ja użyłam filet z indyka)
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • sól, pieprz do smaku
    Do panierowania:
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w plastry, które ubijamy jak na kotlety schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na bok.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do jej napęcznienia,odsączamy na sicie.
Każdy plaster mięsa posypujemy tartym serem, nakładamy żurawinę i zwijamy w roladki. Każdą z nich maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia ok 10 minut. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx