Roladki schabowe lub drobiowe z serem i żurawiną
Pomysł z klasztornej kuchni siostry Faustyny. Roladki w całości mogą być podstawą dania obiadowego a pokrojone w plastry mogą stanowić ciekawą propozycję półmiska mięsnego na różne uroczystości rodzinne. Polecam!
- Składniki:
- 300 g schabu (ja użyłam filet z indyka)
- 150 g sera żółtego tartego
- 50 g suszonej żurawiny
- sól, pieprz do smaku
Do panierowania: - jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w plastry, które ubijamy jak na kotlety schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na bok.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do jej napęcznienia,odsączamy na sicie.
Każdy plaster mięsa posypujemy tartym serem, nakładamy żurawinę i zwijamy w roladki. Każdą z nich maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia ok 10 minut. Smacznego!