Złociste risotto dyniowe

Zimno na dworze ni to jesień ni to zima- brrr -wyczarujcie sobie chociaż troszeczkę słoneczka na talerzu! Polecam zróbcie – złociste risotto, mieniące się się różnymi odcieniami żółci dzięki zawartości kukurydzy i dyni . Polecam!

  • Składniki:
  • 200 g ryżu do risotto np. arbario
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 cebule
  • 1-3 ząbków czosnku
  • 2 liście szałwii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek niedźwiedzi
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
Dynię obrać, wyjąć pestki , miąższ pokroić na małe cząstki.
Cebulę i czosnek pokroić drobno i zarumienić na oliwie. Do tego dodać suchy ryż. Podsmażyć do momentu aż będzie lśniący.  Dolać  do niego 1 szkl. bulionu. Dołożyć dynię, szałwię drobno  pokrojoną , dusić do momentu wchłonięcia przez ryż płynu, potem  dolać drugą szkl. bulionu.Wymieszać, dusić na małym ogniu i po wchłonięciu płynu dolać trzecią szkl. bulionu. Znowu dusić pod przykryciem. Następnie gdy płyn się wchłonie dolać ostatnią szklankę bulionu,dołożyć kukurydzę wraz z płynem i dusić wszystko do miękkości często mieszając. Wyłączyć, oprószyć czosnkiem niedźwiedzim lub drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

risotto dyniowe
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx