Schab gotowany

Mięciutki, domowy schab pokrojony w cienkie plastry zastąpi sklepową wędlinę na chleb a pokrojony w grubsze kawałki i polany sosem będzie pasował z ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką na drugie danie obiadowe. Polecam!

  • Składniki:
  •  1 kg schabu bez kości
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    na marynatę :
  • 1-2 łyżki  wegety domowej roboty
  • 1 łyżka sosu  sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • dowolna przyprawa do mięsa
  • parę kropel oliwy z oliwek
  • rękaw foliowy piekarniczy

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą. Włożyć do rękawa piekarniczego i końce dokładnie spiąć. Przełożyć na noc do lodówki. W dniu następnym  mięso przełożyć do głębokiego garnka. Zalać osoloną wodą tak by było całe nią przykryte. Zagotować z  liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotować około 40 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Wyłączyć i trzymać w tym garnku do wystygnięcia. Następnie przełożyć na głęboki talerz, Przeciąć folię,wyrzucić.  Z powstałego płynu zrobić sos, a  z mięso przełożyć na sito do obcieknięcia. Kroić na desce. Przechowywać zawinięte w folię aluminiową w lodówce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx