Mięciutki, domowy schab pokrojony w cienkie plastry zastąpi sklepową wędlinę na chleb a pokrojony w grubsze kawałki i polany sosem będzie pasował z ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką na drugie danie obiadowe. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
na marynatę : - 1-2 łyżki wegety domowej roboty
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- dowolna przyprawa do mięsa
- parę kropel oliwy z oliwek
- rękaw foliowy piekarniczy
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą. Włożyć do rękawa piekarniczego i końce dokładnie spiąć. Przełożyć na noc do lodówki. W dniu następnym mięso przełożyć do głębokiego garnka. Zalać osoloną wodą tak by było całe nią przykryte. Zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotować około 40 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Wyłączyć i trzymać w tym garnku do wystygnięcia. Następnie przełożyć na głęboki talerz, Przeciąć folię,wyrzucić. Z powstałego płynu zrobić sos, a z mięso przełożyć na sito do obcieknięcia. Kroić na desce. Przechowywać zawinięte w folię aluminiową w lodówce. Smacznego!