Dzisiaj proponuję bardzo prostą domową mielonkę na kanapki. Charakterystyczne w niej jest to, że do jej przyrządzenia potrzebujemy mleko. Mielonka dobrze się kroi i jest zdrową alternatywą do kupnych wędlin.Polecam!
- Składniki:
 - 1kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego lub drobiowego ( wg uznania)
 - 2 szkl. mleka
 - 1 łyżka domowej wegety
 - sól, pieprz do smaku
 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
 - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
 - 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
 - 3 łyżki ketchupu ostrego albo łagodnego ( w zależności od tego czy pasztet ma mieć ostry czy łagodny smak).
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać, przyprawić wg gustu. Włożyć do foremek keksówek ( ja miałam jednorazowe aluminiowe) i piec w temp. 190 stopni C ok. 1 godzinę. Wyjąć , odlać powstały podczas pieczenia płyn. Może on być bazą do zrobienia sosu. Polecam mielonkę z ogórkiem kiszonym lub polaną ketchupem albo sosem czosnkowym lub chrzanowym.
	

