Przepis Krysi biorącej udział w programie Bace off ale ciacho. Smaczna, prosta w wykonaniu i efektownie wyglądająca na półmisku. Smakuje na podwieczorek do kawki. Polecam!
- Składniki na 2 rolady (ciasto):
- 8 jaj
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- szczypta soli
Krem: - 1 puszka brzoskwiń
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 kostka masła
Wykonanie ciasta na 2 blachach od piekarnika:
Oddzielić żółtka od białek. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. W osobnej misce zmiksować do białości żółtka z cukrem. Do tego dodać przesiane przez sitko mąki . Wymieszać. Delikatnie najpierw wkręcić 1/4 ubitej piany z białek a później resztę piany. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na półki piekarnika nałożyć natłuszczony papier do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. .Każdą z nich równomiernie rozłożyć na 2 blachy (półki ) piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C. termoobieg ok. 15 min. Przygotować 2 ściereczki, ręczniki kuchenne. Obsypać je cukrem pudrem. Na każdą nałożyć upieczone ciasto tak by papier był na wierzchu. Zdjąć ten papier i zawinąć wraz ze ściereczką rolady. Dwie rolady tak zwinięte pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie robimy krem.
Wykonanie kremu:
Z puszki brzoskwiń odsączamy syrop.
Do rondla wlewamy pół szklanki syropu z puszki. Zagotowujemy go. Do reszty syropu wlewamy mleko,dodajemy suchy budyń,cukier i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy cienkim strumieniem na gotujący się syrop, ciągle mieszamy. Otrzymamy jednolitą masę budyniową, wyłączamy ogień i przykrywamy całość folią, by nie utworzył się kożuch. Masę studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po 1 łyżce wystudzonej masy budyniowej.
Ciasto odwijamy zrolowane z ręcznika. Smarujemy kremem na całej jego powierzchni. Obkładamy pokrojonymi kawałkami odsączonych brzoskwiń.
Zawijamy tak by złączenie było na dole rolady i wstawiamy do lodówki. Można podawać obsypane cukrem pudrem lub dodać jeszcze rozetki bitej śmietany na wierzchu. Smacznego!