Pasta brokułowa do chleba

Prosta w wykonaniu, mało składników a jaka zdrowa i smaczna. Na kanapki, jako farsz do naleśników lub z uwagi na piękny zielony kolor nadaje się też  jako farsz do jajek.  Polecam!

  • Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 ser sałatkowy ( 200 g)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op. zielonej czubricy ( jak nie masz to daj np. bazylię lub zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuł umyć, obciąć i podzielić na różyczki.  Wrzucić do osolonej wrzącej wody z kilkoma kroplami soku z cytryny.  Gotować ok 10 min.  Odlać wodę i odcedzić na sicie.  Przełożyć do miski.  Rozetrzeć widelcem na pastę, dodać ser sałatkowy, znowu wszystko widelcem rozetrzeć.  W osobnej miseczce rozmieszać ze sobą kurkumę, jogurt, oliwę, zioła,sól i pieprz do smaku, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Połączyć zawartość miseczki z pastą, dobrze wymieszać, ewentualnie dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem.  Smacznego!

pasta brokułowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx