Ciasto Kinder Country Maćka

Ciasto bez pieczenia, spodoba się i zasmakuje dzieciom. Niedługo Dzień Dziecka- zrób smaczną niespodziankę swoim najmilszym 🙂

  • Składniki:
  • 2 białe czekolady
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 i 1/2 szkl. płatków śniadaniowych w miodzie – ja miałam miodowy cheerios ( 2,1/2 szkl. do masy +1 szkl. na wierzch ciasta)
  • herbatniki na 2 warstwy powierzchni Twojej blachy

Wykonanie:

Na dno blachy wykładamy folię spożywczą lub papier do pieczenia. Dno wykładamy pierwszą warstwą herbatników.  W kąpieli wodnej roztapiamy w osobnym naczyniu czekolady białe i w osobnym czekolady mleczne, studzimy je. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno dodając do niej w trakcie ubijania po 1 łyżce serka mascarpone.

Masa ciemna: -2 czubate łyżki masy serowo-śmietanowej dodajemy do ostudzonej,rozpuszczonej czekolady mlecznej.

Masa biała : pozostałą masę  serowo-śmietanową  łączymy z czekoladą białą  rozpuszczoną i ostudzoną. Do niej wsypujemy 2 i 1/2 szkl. płatków śniadaniowych.

Masę białą wykładamy na 1 warstwę herbatników. Wyrównujemy, na to nakładamy 2 warstwę herbatników. Na to nakładamy masę ciemną.  Całość posypujemy 1 szkl. płatków śniadaniowych.       Ciasto wstawiamy do lodówki w celu z żelowania mas.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx