Zupa z botwinki urywanej prosto z młodych buraczków rosnących w ogródku. Smaczna, pachnąca słońcem- polecam!
- Składniki:
- spory pęczek botwinki
- zielony koperek
- włoszczyzna ( marchewka, korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera)
- bulion mięsny lub warzywny
- kasza, ryż, makaron lub ziemniaki do wyboru
- sok z 1 cytryny lub kwas z ogórków kiszonych
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, jeżeli używasz kaszy lub ryżu , to przełóż na sito i przelej wrzącą wodą. Botwinkę umyj, pokrój na drobno jej listki i łodyżki , obierz małe buraczki. Włoszczyznę, ziemniaki lub ryż albo kaszę zalej bulionem i gotuj do miękkości. W trakcie gotowania dołóż botwinkę. Jeżeli chcesz zrobić zupę z makaronem to dołóż go wraz z botwinką do bulionu. Gdy wszystko jest miękkie wlej kwas z ogórków lub sok z cytryny. Osobno w kubku rozmieszaj mąkę z odrobiną wody i wlej do tego troszeczkę zupy gorącej , wymieszaj i tak zahartowaną zawartość kubka wlewaj na gotującą się zupę. Zamieszaj i po 5 min. wyłącz. Zupę obficie posyp drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Przed wlaniem na każdy talerz włóż połówkę jajka ugotowanego na twardo obranego ze skorupki. Smacznego!