Sok z czerwonej porzeczki

Na działce już dojrzewają porzeczki. Osobiście ich nie lubię, ale przetworzone na sok uuuwielbiam.

  • Składniki:
  • 1 wiaderko 10 l czerwonych porzeczek
  • do 1 kg cukru w zależności od upodobań smakowych i zdrowotnych
  • dodatkowo: sokownik , wyprażone i umyte butelki po bobo frut

Wykonanie:

Porzeczki obrać z szypułek , umyć i odcedzić na sicie. Do dolnej części sokownika nalać wodę, na nią nałożyć część z wężykiem, a na część  z sitem wsypać porzeczki i cukier. Włączyć gaz i tak długo odparowywać aż w wężyku pojawi się sok. Wlewać gorący do butelek i szczelnie zamknąć. Jeżeli sok ma być do picia na bieżąco to można go pić rozrzedzony z wodą, a jeżeli ma być na zimę to jeszcze pasteryzuję ok. 15 min. Polecam smaczny, zdrowy i domowy sok. W ten sam sposób robię  też sok z czarnych i białych porzeczek. Z powstałej pulpy można po przetarciu przez sito zrobić dżem.

czerwona porzeczka

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx