Zapiekanka na cieście francuskim z botwinką

Przepis Jadzi Kwiek, która piecze ją zamiast dzwonić po pizzę. Upiekłam ją ,bo mam w ogródku botwinkę i chciałam sprawdzić jak smakuje w tej potrawie. Udało się uchwycić smak kurczaka, ciasta,sera i botwinki. Polecam, to danie szybkie, łatwe i pyszne.

  • Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dag piersi z kurczaka
  • 10 dag sera feta
  • spory pęczek botwinki z buraczkami
  • cebula
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • ja jeszcze całość posypałam żółtym tartym serem

Wykonanie:

Filet po umyciu i osuszeniu pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie. Botwinkę oczyścić, umyć i pokroić razem z buraczkami na drobno.Cebulę obrać, posiekać i lekko zarumienić na oliwie. Na tą samą patelnię wsypać botwinkę, dodać tymianek,sól do smaku i całość smażyć ok 3 min. Jajko roztrzepać. Ciasto rozwinąć i z jego każdego boku odciąć pasek szerokości 1 cm. Brzegi ciasta posmarować jajkiem,przykleić odcięte paski i też posmarować je jajkiem. Włożyć na ciasto botwinkę z patelni, przesmażonego kurczaka, posypać fetą i żółtym tartym serem. Piec 200 stopni C ok. 25 minut.Podawać ciepłą, można dodatkowo posypać natką pietruszki drobno pokrojoną.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx