Placki z cukinii i botwinki

Przepis podyktowany przez siostrę Faustynę. Zrobiłam i nie żałuję.  A, że akurat miałam w domu cukinię i liście z botwinki liściowej, to zaraz te warzywa zastosowałam w tym daniu. Placuszki mogą być na obiad lub obiado- kolację. Smaczne na zimno i ciepło, ich kolory cieszą oczy. Ja je smażyłam na patelni, ale siostra zapewniała, że można też je z powodzeniem upiec w piekarniku. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 pęczek botwinki ( liście i łodyżki) – miałam akurat botwinkę zieloną, ale może być czerwona, żółta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ( ja dałam 4 -zależy to od wielkości cukinii)
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta tymianku

Wykonanie:

Cukinię obrać, umyć i wydrążyć z niej środek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przełożyć na sito i dobrze z niej  wycisnąć nadmiar soku.Botwinkę umyć, pokroić na pół centymetrowe kawałki,cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobno. Do miski włożyć odciśniętą cukinię i drobno pokrojonych resztę warzyw. Dodać rozmącone jaja, mąkę, olej, sól, pieprz i tymianek. Kłaść łyżka na rozgrzaną patelnię , smażyć obustronnie do przyrumienienia. Z tej ilości wyszło mi 8 placuszków. Siostra podała również, że można ciasto ( placuszki) przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , jeden obok drugiego obok siebie  i piec w 180 stopniach C ok. 15 minut. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx